Hoe krijgt wonen op hoogte een kwaliteitsimpuls? Vanuit dit vraagstuk verkende de werkcommissie Wonen op hoogte de voor- en nadelen van wonen op hoogte binnen de huidige woningbouwopgave. Een multidisciplinaire werkcommissie met Minouche Besters, Ard Hoksbergen, Filique Nijenmanting, Eric-Jan Pleijster, en Martine Vledder van SITE, keek met een integrale blik naar de huidige systematiek en realisatie van hoogbouw. De commissie werd daarin ondersteund door zelfstandig curator Linda Vlassenrood en het Van Eesteren Museum.
Nieuws
Wonen op hoogte: de stad wil hogerop
Er is geen houden aan: de stad wil steeds hogerop! De verkenning leidt tot het pleidooi om hoogbouw kwalitatief in te zetten en te benaderen als een gebiedsontwikkeling. De commissie doet een aantal aanbevelingen aan de beleidsmakers, gemeentes, ontwikkelaars en ontwerpers en beschrijft vijf uitgangspunten als handvatten om tot een kwaliteitsimpuls van hoogbouw te komen.
“Onderzoek naar hoogbouw is opnieuw relevant. Door hoogbouw als een gebiedsontwikkeling (een verticale stad) te zien, kunnen we zorgen dat de kwaliteit in hoogbouw niet achterblijft.”
Download het rapport ‘Wonen op Hoogte’ (pdf)
Er is door het Van Eesteren Museum ook een overzicht gemaakt van Wonen op hoogte in Amsterdam met daarin uitgelicht een twintigtal interessante voorbeelden. Onlangs was Martine Vledder nog te gast in de podcastserie ‘Toren van Babel van Architectenweb over ‘Wonen in hoogbouw’.