Contact

SITE urban development

Gedempt Hamerkanaal 91
1021 KP Amsterdam
T +31 20 6231 459 E info@site-ud.nl


10 jaar Mysterie Tours: we gingen naar Lyon

25 October 2018
SITE 10 jaar

De Dark SITE van Lyon
Voor de 10e editie van onze Mystery Tour stapten we in de trein naar de best verborgen parel van Frankrijk: Lyon. We gingen op zoek en vonden de Dark Site van deze zuidelijke metropool. We leerden de oude stad van vrijmetselaars beter kennen via de eeuwenoude voetgangerspassages (zgn. Traboules). Deze verborgen ‘olifantenpaden’, dwars door de stadsblokken, toonden ons de oude ziel van de stad én hoe publieke en private ruimtes er vandaag de dag bij elkaar komen.

Bijzondere (woning)bouw ontdekken
We bezochten één van de meest bijzondere sociale woningbouwprojecten van Lyon; Cite des Etast Unis, van de architect Tony Garnier. Op hoogwaardige manier is destijds sociale woningbouw gerealiseerd vanuit een groots masterplan met voorzieningen voor ‘het volk’ (bijna communistisch). 

Ook zagen we hoe de stadswijk Villeurbane zich als toen vooruitstrevende commune van Lyon (met hoog- en terrassenbouw), nu pas wordt gewaardeerd door een steeds groter wordende groep Lyonezen. We spraken hier met de mensen op straat maar zagen het ook in het straatbeeld met Amsterdam-Zuidachtige winkeltjes in een sociale huurwijk. We waarderen ook nu veel meer het principe van licht, lucht en ruimte van toen.

  

 

 

 

 

 

 

 

En La Confluence, Lyons grootste binnenstedelijke transformatieproject, bevestigde voor ons nogmaals hoe belangrijk het is om topdown plannen van de vorige eeuw te laten aansluiten bij de gedachten over de gezonde stad, energietransitie, levendige plinten, gemeenschapsontwikkeling en goede buitenruimtes.

Geblinddoekt hebben we de stad geroken en geproefd, wat geen straf is in de stad met de hoogste dichtheid aan sterrenrestaurants. Een aanrader!

  

 

 

 

 

 

 

 

  

  

 

 

 

 

Terug naar overzicht

Recent project

Hamerkwartier