Contact

SITE urban development

Gedempt Hamerkanaal 91
1021 KP Amsterdam
T +31 20 6231 459 E info@site-ud.nl


Jonas IJburg

2017

Jonas op IJburg

In samenwerking met o.a. Amvest winnen we de tender met het plan voor een multifunctioneel iconisch gebouw op een prominente plek op IJburg: ‘Jonas’. Onder andere het karakter van het gebouw, de architectonische kwaliteit en de manier waarop het zich hecht aan IJburg maakte dat de jury koos voor ons plan. Stoer van buiten en warm van binnen. Jonas refereert aan Jonas in de Walvis en staat voor avontuur, intimiteit en geborgenheid in een groot lichaam. Wonen, werken en ontmoeten komen samen.

Een stoer maar warm ontwerp
Het lijnenspel aan de buitenkant is scheef, een tegengestelde van het IJburgse uiterlijk (met de rechte lijnen), maar het past perfect. De gevel is bekleed met Zwarthout wat het een karakteristiek uiterlijk geeft. Het blanke hout aan de binnenkant maakt het geheel warm en huiselijk. Hiermee stelt Jonas het ‘strenge’ IJburg ter discussie, maar omarmt het haar tegelijkertijd. Tijdens het traject hebben Patrick en Jeroen van Orange Architecten er continu voor gezorgd dat deze facetten goed overeind bleven. Het gebouw is BREEAM outstanding en extreem duurzaam, zowel in ontwerp als in gebruik en leefbaarheid.

Wonen, werken en ontmoeten
Een parelketting van publieke ruimtes maakt Jonas interessant en waardevol voor heel IJburg. Zoals de centrale ‘huiskamer’ waar IJburgers samen komen voor een kop koffie of een broodje of het natuurlijk zwembad wat een sportieve verkoeling in de stad biedt. Ook komen er flexplekken voor ZZP’ers en kantoorruimtes waar duurzame ondernemers zich vestigen. Wonen gebeurt bovenin. Er komen relatief kleine koop- en huurwoningen. Ook hier spelen de gemeenschappelijk ruimtes als verlengstuk van de eigen woning een belangrijke rol; met een zwembad en strandje op het dak. Jonas vormt het hart van IJburg.

Meer informatie

Locatie
Amsterdam
Partners
Amvest, Orange Architects, Felixx, Floor Ziegler, ABT
Realisatie
2017

Volgend project

Ontwikkelkansen De Alliantie