Nieuws

- Jonathan de Veen

POGO-event: Werk in de stad

Ons Clubhuis in Amsterdam-Noord wordt met frisse regelmaat omgetoverd tot Podium voor Gebiedsontwikkeling: POGO! Hierin pakken we prangende vraagstukken beet, brengen we verschillende partijen en perspectieven bij elkaar en gaan we met elkaar in workshop verband aan concrete oplossingen werken. Echt samenwerken en iets creëren. We hebben concrete oplossingen en ideeën nodig om dringende inhoudelijke vraagstukken in het vak van gebiedsontwikkeling écht verder te brengen.

Tekst gaat onder afbeelding verder.

IMG_0372

Afgelopen week kwam een divers gezelschap vakspecialisten samen om in te zoomen op het thema ‘Werk in de stad’. Waar gewoond wordt, wordt ook geleefd en gewerkt. Deze menging (en vaak verdichting) gaat niet altijd goed. De meer economisch kwetsbare functies worden verdreven voor meer rendabele vastgoedmeters. Kortom, de stad doet pijn.

Vier casussen werden enthousiast beetgepakt: Hoendiep-Zuid in Groningen, Winkelsteeg in Nijmegen, Alfadriehoek en Cornelis Douwes 3 in Amsterdam. Wat zijn hier de belangrijkste uitdagingen als het gaat om #workmix? In groepjes zijn we oplossingen gaan verkennen die een balans slaan tussen ruimtelijke inpassing, de financieel-juridische context en middelen voor ontwikkeling (kaders, grondpolitiek, financiering).

Een selectie van onze observaties:

  • MENGEN ALS DOGMA
    Mengen van wonen, werken en verblijven is in veel steden het idioom. Vaak is niet helemaal scherp welk werk daar mee bedoeld wordt. Een discussie over de schaal van mengen is wezenlijk (stad/buurt/blok) maar wordt niet altijd gevoerd. De groepjes neigden naar het ontvlechten van werk op buurtniveau: nabijheid is relatief.
  • MISSING LINK
    Er wordt een grote behoefte voor bedrijvigheid op macro schaal geprognotiseerd. Tegelijkertijd lopen veel projecten op projectniveau vast: de concrete vraag naar bedrijfsruimte is vaak moeilijk aantoonbaar in de ontwikkelfase van een project. De risico’s op verhuur worden daardoor hoger ingeschat dan woningbouw/kantoren. Er ontbreekt een schakel tussen deze twee niveaus.
  • MISMATCH TEMPO BEDRIJVIGHEID & GEBIEDSONTWIKKELING
    Het perspectief van veel midden- en kleinbedrijven richt zich vaak op de korte termijn: Wat heb ik de komende 2-3 jaar nodig? Besluit op een verhuizing/huurovereenkomst vindt vaak plaats in het jaar dat het moet gebeuren. Deze onvoorspelbaarheid is moeilijk te managen in gebiedsontwikkelingen. Daar dicteert een procesmatige aanpak en fasering vaak het tempo.

Voor deze en andere dillema’s bestaan diverse ideeën, maar vaak nog geen pasklare oplossingen. Het denken over werkprogramma staat nog in de kinderschoenen. Het ontbreekt nu nog aan instrumentarium om het werkprogramma daadwerkelijk te borgen in gebiedsontwikkelingen.

Wil je met ons in gesprek over dit onderwerp of een keer een POGO-event over dit onderwerp in ons Clubhuis organiseren? Neem contact op via info@site-ud.nl

A
W