Duider, mediator, scherprechter
JF en SJ: En Martine en Jasmijn, welke lessen nemen jullie mee uit het project Koepelhal/Wagenmakerij?
MV: De crux van succesvolle gebiedsontwikkeling zit ‘m in de publiek-private samenwerking. In bewustzijn van verschillende belangen. SITE kan die belangen duiden, en vanuit het bewustzijn dat het samen moet, kan SITE het oliemannetje zijn zonder dat publiek en privaat zich anders voor hoeven te doen.
JF: Een soort mediator – met inhoud en kennis van zaken!
MV: Gemeenten en ontwikkelaars moeten elkaar kunnen vinden. Gemeenten kunnen een project al strak hebben uitgewerkt, maar je kunt, bijvoorbeeld bij een marktconsultatie, beter de kracht en de energie van de markt slim inzetten, en dan als gemeente de lange termijn en de kaders bewaken.
MV: En wat ik bijzonder vond is jullie persoonlijkheid. Zo’n langdurig ontwikkeltraject is mensenwerk. Dat vergt passie en betrokkenheid. Jullie moesten elkaar als mens leren kennen, en stelden je daarbij kwetsbaar op. Er werd de tijd genomen. Er zijn niet veel partijen die dat kunnen.
SJ: Wat ik jullie mee wil geven is: hou vooral die scherpte vast die jullie durven op te zoeken in de sessies. Jullie zetten ons soms goed tegenover elkaar, ook met cultuurhistorisch bureau Contrei, en durven dan die scherpte op te zoeken zonder dat het escaleert. En vooraf de belangen op tafel leggen maakte de potentieel moeilijkere gesprekken ook makkelijker.
JF: Het kan lijken of jullie alleen met de gemeente en SDK Vastgoed te maken hadden, maar ik heb eigenlijk wel twintig petten op. Jullie moesten mediëren tussen alle deelbelangen bij de gemeente; woningen, evenementen, cultuurhistorie, kwaliteit van de openbare ruimte etc. Jullie bleken daar boven te kunnen hangen. Fijn een derde te hebben die zegt: dit is een richting die die we opgaan om een stap verder te komen.
JP: Zullen we maar eens letterlijk stappen gaan nemen? We gaan een rondje Spoorzone lopen!