Contact

SITE urban development

Gedempt Hamerkanaal 91
1021 KP Amsterdam
T +31 20 6231 459 E info@site-ud.nl


Bijeenkomst Netwerk Directeuren Stedelijke Ontwikkeling – Geurt over het belang van ‘klantdenken’

13 November 2017
Gebiedsontwikkeling

Vorige week kwam het Netwerk Directeuren Stedelijke Ontwikkeling bijeen in de Tolhuistuin in Amsterdam. Directeuren van stadsontwikkeling van verschillende gemeentes uit heel Nederland waren aanwezig. Deze editie stond in het teken van ‘ontwikkelingen op de woningmarkt’ en onze Geurt was uitgenodigd om zijn visie op dit onderwerp te delen en een discussie op gang te brengen onder de genodigden.

Vanuit onze ervaring in conceptontwikkeling en de rol van de markt in gebiedsontwikkeling, vertelde Geurt de aanwezigen over nieuwe woonconcepten. Een mooi voorbeeld waar SITE aan meewerkt is ‘Jonas’, waar de buik van het gebouw dient als huiskamer, niet alleen voor de appartementen in het gebouw, maar voor heel IJburg.

Klantdenken
De vraag: “hoe creëer je geweldige plekken?” stond in de lezing van Geurt centraal. In de gebiedsontwikkeling is het ‘klantdenken’ van tegenwoordig cruciaal belang. Leeftijdsgroepen en de bijbehorende leefstijlen zijn aan het verschuiven en daarbij de dagindeling. De slag maken naar het klantdenken is door sommige ontwikkelaars gelukkig wel gemaakt en dit leidt tot (de uitwerking van) nieuwe woonconcepten. Bijvoorbeeld de servicegerichte lobby die als huiskamer voelt, programmering van de openbare ruimte waar de bewoners over meedenken en aan meebetalen (bijv. Community Benefits Agreement).

Vraag aan de toekomstige klanten wat zij willen. Want zij zijn vaak al veel verder dan wij durven denken.

Grote ambitie
Als laatste gaf Geurt de directeuren nog mee dat het hebben van een grotere droom of ambitie goed is als gemeente. Een goed voorbeeld daarvan is de manier waarop de Gemeente Utrecht omgaat met Healthy Urban Living, als ambitie in hun gebiedsontwikkeling. SITE heeft het geluk hieraan mee te morgen werken bij de Merwedekanaalzone.

Terug naar overzicht

Recent project

Voorbij de Winkelstraat