Contact

SITE urban development

Gedempt Hamerkanaal 91
1021 KP Amsterdam
T +31 20 6231 459 E info@site-ud.nl


Ontwikkelvisie Beurs van Berlage

2010

Ontwikkelvisie

De gemeente Amsterdam heeft de Beurs van Berlage drie jaar geleden gekocht met een drietal beleggers. Gevieren zijn ze nu aandeelhouder. De plannen die men destijds had blijken echter financieel niet haalbaar. In 2010 werd er stevig verlies geleden op de exploitatie.

SITE is door de vergadering van aandeelhouders gevraagd om ten eerste een haalbaar concept te bedenken, ten tweede de huidige exploitatie en organisatie door te lichten en waar nodig efficiënter te maken en tot slot een advies te geven over de toekomstige governance structuur tussen aandeelhouders.

Een analyse van het pand en haar directe omgeving, de marktpotentie en de huidige exploitatie heeft geleid tot het concept “Palazzo Pubblico”, de Beurs van Berlage als icoon van de Hollandse ondernemingsgeest in het centrum van Amsterdam, zoals ook Berlage zelf ooit had voorzien. Dit concept garandeert publieke toegankelijkheid, een levendige mix in programma’s en een duurzame exploitatie. Er is een stappenplan vervaardigd om het concept concreet te implementeren op de korte, middellange en lange termijn. De werkorganisatie van de Beurs van Berlage is hiervoor verantwoordelijk, waarbij SITE ondersteunt en het concept bewaakt.

Locatie
Amsterdam
Partners
Gemeente Amsterdam, Bouwfonds, Amvest, De Key
Realisatie
2010

Volgend project

Arenapoort