Contact

SITE urban development

Gedempt Hamerkanaal 91
1021 KP Amsterdam
T +31 20 6231 459 E info@site-ud.nl


Winst met iconisch gebouw ‘Jonas’ op IJburg

21 July 2017
Conceptontwikkeling

In samenwerking met o.a. Amvest winnen we de tender met het plan voor een multifunctioneel iconisch gebouw op een prominente plek op IJburg: ‘Jonas’. Onder andere het karakter van het gebouw, de architectonische kwaliteit en de manier waarop het zich hecht aan IJburg maakte dat de jury koos voor ons plan. Stoer van buiten en warm van binnen. Jonas refereert aan Jonas in de Walvis en staat voor avontuur, intimiteit en geborgenheid in een groot lichaam. Wonen, werken en ontmoeten komen samen.

Een stoer maar warm ontwerp
Het is een stoer gebouw van buiten, maar warm van binnen. Het lijnenspel aan de buitenkant is scheef, een tegengestelde van het IJburgse uiterlijk (met de rechte lijnen), maar het past perfect. De gevel is bekleed met Zwarthout wat het een karakteristiek uiterlijk geeft. Het blanke hout aan de binnenkant maakt het geheel warm en huiselijk. Hiermee stelt Jonas het ‘strenge’ IJburg ter discussie, maar omarmt het haar tegelijkertijd. Tijdens het traject hebben Patrick en Jeroen van Orange Architecten er continu voor gezorgd dat deze facetten goed overeind bleven. Het gebouw is BREEAM outstanding en extreem duurzaam, zowel in ontwerp als in gebruik en leefbaarheid.

Wonen, werken en ontmoeten
Een parelketting van publieke ruimtes maakt Jonas interessant en waardevol voor heel IJburg. Zoals de centrale ‘huiskamer’ waar IJburgers samen komen voor een kop koffie of een broodje of het natuurlijk zwembad wat een sportieve verkoeling in de stad biedt. Ook komen er flexplekken voor ZZP’ers en kantoorruimtes waar duurzame ondernemers zich vestigen. Wonen gebeurt bovenin. Er komen relatief kleine koop- en huurwoningen. Ook hier spelen de gemeenschappelijk ruimtes als verlengstuk van de eigen woning een belangrijke rol; met een zwembad en strandje op het dak. Jonas vormt het hart van IJburg.

Bekijk hier meer impressies.

  

Samen ontwikkelen
Met een sterk team is er keihard gewerkt aan de Tender; Amvest, Orange Architecten en SITE sloegen de handen ineen. Van ons team hebben Maud, Wouter en Leo aan de tender gewerkt.

Vanaf het begin zijn ook de bewoners en andere stakeholders van IJburg betrokken. Met dank aan Stadsmaker Floor Ziegler. In de ontwikkeling van het plan werd hen gevraagd naar de wensen en behoeften. De verbinding met de IJburgers is hiermee direct gelegd. Ook tijdens de ontwikkeling wordt hen gevraagd mee te denken. Ook een aantal bedrijven die zich vestigen in het gebouw is al benaderd en meegenomen in de planontwikkeling. Hiermee staat een stevige basis voor een groot draagvlak.

SITE creëert ‘het hart’
In ons werk zijn we continu bezig met het vinden en creëren van een inspirerend hart, een plek waar men zich thuis voelt en wonen, werken en ontmoeten samen komen. Of dit nu is op gebiedsniveau (bijvoorbeeld in Ede) of op gebouwniveau. Het creëren van het concept voor een gebouw, plek of gebied gaat om veel meer dan alleen de som der delen. Het gaat om de interactie tussen programma’s, ruimtes en hun gebruikers. In het hart komt dit samen. In Jonas komt dit ook weer expliciet terug.

Benieuwd hoe we ‘het hart’ vormgeven in onze andere conceptontwikkelingsprojecten? Kijk dan hier: http://site-ud.nl/ons-werk/.

Terug naar overzicht

Recent project

Voorbij de Winkelstraat